#Dependențe# Regula absurdă

Actualizată în: 23 aug. 2019Photo by Mark Duffel on Unsplash

Când este momentul în care o persoană cu probleme de dependență, sau membrii familiei acestora, ar putea să ia în calcul varianta de tratament în cadrul unei comunități terapeutice?


Dacă dependența este instalată de mai mult de un an, dacă sunt prezente numeroase probleme emoționale, sociale, medicale, psihiatrice (sau doar una dintre aceste categorii de probleme), dacă au încercat în trecut să facă tratament în ambulatoriu (mergând o data sau de mai multe ori pe săptămână la psiholog și/sau din când în când la psihiatru), însă nu au avut rezultate de durată, atunci este posibil să fie nevoie de recuperarea în cadrul unei Comunități terapeutice sau în cadrul unei Clinici de recuperare specializată și în tratamentul dependențelor.


Partea mai dificilă este că la noi în țară există câteva astfel de Comunități Terapeutice și câteva clinici, însă mult prea puține, raportat la necesitățile populației. Majoritatea clinicilor sunt private, iar costurile pot fi destul de mari, mai ales pentru persoanele cu venituri minime sau chiar medii.


În cadrul Comunităților terapeutice, unul dintre cele mai importante aspecte ale tratamentului îl reprezintă respectarea regulilor, aceasta fiind și condiția admiterii în Comunitatea Terapeutică, iar nerespectarea lor putând duce la excluderea din program. Există și persoane care părăsesc de bunăvoie programul, din cauză că nu doresc sau nu reușesc să respecte regulile.


În urmă cu 11 ani, aflându-mă la un internship într-o Comunitate terapeutică din Olanda, am trait o experiență cel puțin interesantă, în legătură cu respectarea regulilor.

Întâmplarea s-a petrecut la primul mic-dejun luat alături de persoanele care făceau tratament pentru diferite dependențe (inclusiv tulburări alimentare). În timp ce ne aflam cu toții la masă (erau aproximativ 15 persoane în grup), la o masă mare, am luat o felie de pâine, am uns-o cu unt, apoi am adăugat două felii subțiri de cașcaval. Toate persoanele de la masă s-au uitat la mine, au început să se încrunte și să vorbească cu persoana responsabilă de grupa lor ceva în olandeză, folosind un ton ridicat și părând vadit indignați. M-am gândit că, poate, am greșit cu ceva, știind că în Comunitatea respectivă există foarte multe reguli și i-am întrebat ce s-a întâmplat, dacă este vreo problemă... Mi-au spus, foarte enervați, că am pus trei elemente pe pâine și aveam voie să pun doar două. Le-am răspuns că nu cunoșteam această regulă, și bineînțeles am respectat-o după accea.

Regula aceasta poate părea absurdă... Dar, când este vorba despre dependență, regulile se schimbă.

M-am gândit apoi care era rostul acestei reguli ciudate... De asemenea, cei din Comunitatea terapeutică nu aveau voie să manânce decât în cadrul meselor, între mese nu aveau voie să deschidă cămara (loc în care se aflau toate alimentele și frigiderul).

Am asistat și la o ceartă, când o persoană "a furat" un aliment din cămară între mese. Toți erau revoltați, din nou, pentru că ei respectau regula, deși le era foarte greu.

După ce o persoană ajunge la dependență nu prea o mai interesează regulile, dar și pentru că, poate, niciodată nu prea a avut reguli.

Aceste reguli, foarte multe de altfel, unele normale, altele mai ciudate, au rolul de a-i învăța pe oameni să se abțină de la anumite acțiuni, să învețe moderația, să învețe să facă față unor compulsii și bineînțeles să ajungă să le respecte și în viața de zi cu zi.

Stabilirea şi respectarea regulilor reprezintă doar una dintre direcţiile în care părinții sau alți membri ai familiei pot acţiona atunci când tinerii au o dependență, fie de o substanță, fie de o activitate (jocuri, internet, ș.a). Dacă este vorba despre un adult, introducerea unor reguli devine mult mai dificil de realizat și participarea la un program terapeutic, într-o clinică rezidențială, poate să fie de mare ajutor.

12 afișări0 comentarii