Dependența
De la curiozitate la dependență

Ce este dependența?

O definiție foarte generală ar fi: nevoia de a consuma drogul pentru obţinerea unei stări de bine sau pentru a evita starea de rău provocată de întreruperea consumului. Dependența fizică este nevoia fizică de a consuma  substanţa (corpul are nevoie de drog ca şi de hrană). Iar dependența psihică  este nevoia de a retrăi  starea  de de bine provocată de consum. Toate drogurile dau dependență psihică, iar unele dau și dependență fizică.

De regulă, până se ajunge la dependență se trece prin mai multe faze: consumul experimental; consumul repetat; dependența și apoi deteriorarea fizică și intelectuală.

Aceste etape se parcurg mai încet sau mai rapid, în funcție de substanță, de cât de mult timp petrece tânărul într-o anumită fază, dar mai ales, în funcție de ceea ce substanța oferă din ce îi lipsește tânărului. Cu cât îi lipsește mai mult din ceea ce drogul îi oferă, cu atât își va dori să repete experiența.

Dacă tânărul nu știe, spre exemplu, ce să facă pentru a avea curaj sa vorbească cu alți tineri/tinere, iar drogul îl dezinhibă, atunci va căuta să îl folosească din nou. Dacă este foarte stresat, agitat și nu știe cum să se liniștească singur, iar drogul îi dă liniște, va căuta efectul din nou. Dacă există multe certuri în familie care îl copleșesc și nu știe cum să le facă față, va căuta uitarea sau "liniștirea" dată de unele droguri…și tot așa. Adică, dacă sămânța drogului găsește un teren “fertil”, se înfige adânc și nu mai vrea să fie smulsă.

Este vorba despre vulnerabilitatea în fața consumului. Există  patru nivele ale vulnerabilității: vulnerabilitatea biologică (biogenetică și biochimică- anumite persoane au o predispoziție genetică înspre dependență, mai ales dacă unul sau ambii  părinți sau bunici a avut o dependență); vulnerabilitatea psihologică (prezența anumitor tulburări emoționale- anxietate, depresie, sau abilități scăzute de a face față stresului, de rezolvare a problemelor, ș.a); vulnerabilitatea cognitivă (deficitul intelectual sau supradotarea); vulnerabilitatea socială (lipsa prietenilor, neintegrarea socială sau excluziunea socială, neînțelegeri în familie, lipsa de afecțiune din partea părinților, lipsa unuia sau a ambilor părinți).

Cu cât sunt prezenți mai mulți factori, cu atât crește vulnerabilitatea în fața consumului și a dependenței.

În afară de această explicație, mai există explicația neurobiologică: creierul are memoria drogului. S-a constatat, în urma efecuării unor RMN-uri, că anumite zone din creier rămân activate toată viața la persoane care au consumat o singură dată un drog. Este ca un bec aprins, care, când te vei afla în situații asemănătoare celor în care ai consumat, va începe să pâlpâie, îndemnându-te  iarăși la consum. De fapt, acesta este mecanismul neurobiologic al poftei.

Dacă tânărul este echilibrat emoțional, are bine dezvoltate toate abilitățile de viață, relațiile în familie sunt foarte bune, este bine integrat social, chiar dacă experimentează, este posibil să nu își mai dorească să consume în viitor.

Dar ne cunoaștem oare atât de bine încât să credem că nu ne lipsește nimic și că noi nu am putea ajunge niciodata la dependență?

Mulți tineri care consumau au spus răspuns cu “da” la această întrebare. Au spus că ei consumă doar pentru distracție și că ei, sigur, nu vor ajunge niciodată la dependență….

Și totuși…..au ajuns...

De fapt, întrebându-i pe toți tinerii pe care i-am cunoscut și care au ajuns la dependență, dacă au crezut că vor ajunge aici….au răspuns că “nu”. Nimeni nu și-a dorit vreodată să ajungă dependent. Toți au vrut doar să se simtă bine, să se distreze, să uite de probleme, ș.a.

De fapt, este ca și când ai băga mâna în  gura unei fiare și ai crede că pe tine sigur nu te va mușca, pentru că tu ești puternic. Pentru că drogurile, din punctul meu de vedere au multe în comun cu o fiară sălbatică. Și poate că fiara aceasta șireată seamănă foarte bine cu lupul din povestea “Scufița Roșie”…iar tânărul păcălit, cu însăși “Scufița”.

                                                                        Psiholog Brici Roxana