Consilierea de familie

  Consilierea familiei este binevenită sau chiar imperios necesară în momentul în care cineva din familie are o problemă emoțională, fie că este vorba despre un copil, adolescent, sau un adult.

 

Dacă un copil prezintă anumite tulburări: de anxietate, de comportament, ș.a, în cele mai multe cazuri este necesar să se lucreze și cu părinții, pentru ca aceștia să înțeleagă mai bine problema cu care se confruntă copilul lor, să introducă sau să modifice anumite comportamente, astfel încât acestea  să ducă la ameliorarea și apoi la stingerea simptomelor sau a comportamentului problematic.

Dacă un tânăr are o problemă legată de dependență, este, de asemenea, foarte important să se lucreze și cu familia. Studiile efectuate în domeniul tratamentului dependențelor relevă o rată de succes mult mai  crescută la clienții ai căror părinți au participat în paralel la ședințe de consiliere.

Și din experiența mea, au fost cazuri în care părinții nu au reușit să îi determine pe copii să inițieze tratamentul pentru dependența de substanțe,  participând doar ei, părinții, la ședințe de consiliere. Și facând anumite schimbări în comportamentul lor față de tânăr, introducând o serie de reguli și limite pentru acesta, schimbările nu au întârziat să apară.

Familia reprezintă un întreg și funcționează precum  un mecanism, precum mecanismul unui ceas, spre exemplu.  Dacă o piesă din mecanism cedează, ceasul nu mai funcționează. Și atunci, poate, ca mecanismul ceasului să funcționeze din nou, este necesar să se schimbe mai multe piese. La fel se întâmplă și într-o familie când apare un comportament problematic la un membru al acesteia, este nevoie ca toți membrii să facă schimbări, pentru a se putea remedia problema apărută.

Dacă se lucrează pe mai multe fronturi și acțiunea este conjugată, șansele de reușită sunt mult mai mari. Acestea sunt doar câteva exemple în care consilierea familiei poate să ajute, însă problemele care pot să apară sunt nenumărate, la fel sunt însă și metodele de rezolvare a acestora.